Greenkids


Wist-je-datjes

Michael Pollan - Food Rules

5 Eenvoudige regels om gezond te eten

Uit het dossier “Zo eet je gezond en lekker”

Michael Pollan heeft in een klein boekje “Food Rules” een aantal eenvoudige regels geformuleerd om gezonder te eten. Dit zijn geen wetenschappelijke, altijd ware beweringen, maar wel handige richtlijnen die je helpen om in de supermarkt verantwoorde keuzes te maken. Hier vijf nuttige richtlijnen:

 

  1. Eet vooral planten, in het bijzonder bladeren. Een voedingspatroon met veel planten verlaagt het risico op kanker substantieel. Je krijgt ook minder calorieën binnen omdat planten, met uitzondering van zaden (o.a. granen, noten), een lage caloriedichtheid hebben.
  2. Eet alleen producten die uiteindelijk verrotten. Schimmels en bacteriën hebben het op dezelfde voedingsstoffen als wij voorzien. Dat een product makkelijk verrot is vaak een goede indicatie dat het gezond is.
  3. Vermijd producten met ingrediënten die geen normaal mens in huis heeft. Kook jij wel eens met carboxymethylcellulose (E466) of natriuminosinaat (E631)? Producten met een E-nummer maken voedsel langer houdbaar, of sterker van smaak. Deze stoffen zijn goedgekeurd door de EU, maar er is veel discussie over hoe ‘gezond’ ze zijn. De aanwezigheid van deze stoffen is in ieder geval een teken dat je met bewerkt eten te maken hebt.
  4. Vermijd producten waarop vermeld staat dat het gezond is. Op een worteltje vind je nooit een schreeuwerige sticker met “bevat vitamine C”. Op een diepvriesmaaltijd of op margarine vind je die boodschappen, gek genoeg, wel. Maar het is de vraag of ons lichaam de toegevoegde gezonde stoffen daar wel uit kan halen.
  5. Betaal meer, eet minder. Groenten die op een goede wijze geteeld zijn of dieren die netjes behandeld zijn en goede voeding hebben gehad, zijn duurder in de winkel. Ze bevatten vaak echter meer gezonde voedingsstoffen. Je krijgt meer “waar voor je geld” met vaak minder calorieën.